Champions League

Champions League tunnetaan Suomessa nimellä Mestarien liiga. Liiga perustuu Eurooppaan kuuluvien maiden keskinäiseen jalkapallokilpailuun. Kilpailun järjestää Euroopan jalkapalloliitto, ja tapahtuma on vuosittainen. Liigassa pelaavat parhaimmat joukkueet, jotka pelaavat omassa maassaan korkeimmilla sarjatasoilla. Mestarien liigaa aloitettiin pelaamaan ensimmäisen kerran vuonna 1955. Liiga alkaa aina syksyllä ja päättyy toukokuussa. Alun perin mukana oli kahdeksan joukkuetta, mutta nykyään jo kuusitoista.

Vlad1988 / Shutterstock.com

Vlad1988 / Shutterstock.com

Ideana liigan perustamiseen oli se, että sen avulla saatiin järjestettyä enemmän Euroopan isojen seurojen välisiä otteluita. Liigan voittaja pääsee pelaamaan koko Eurooppaa edustaen seurajoukkueiden MM-kisoihin.

Mestarien liiga sarjassa pelaa tällä hetkellä 32 eri joukkuetta. Liiga jaetaan kahdeksaan eri lohkoon, jossa jokaisessa lohkossa pelaa neljä joukkuetta. Runkosarja on kaksinkertainen, joten jokainen joukkue pelaa kuusi ottelua. Pudotusvaiheeseen pääsee kaksi parasta joukkuetta. Kolmanneksi sijoittuvat joukkueet saavat pelata vielä Eurooppa-liigan kolmannella kierroksella, ja joukkueet, jotka jäävät viimeiseksi putoavat pois.

Kuudelletoista joukkueelle, jotka pääsevät pudotuspelivaiheeseen, arvotaan parit. Näin ollen kaikki pelit pelataan cup-muotoisena finaaliin saakka. Otteluiden voiton parien kesken ratkaisee kahden pelin jälkeen maaliero. Voittava joukkue pääsee jatkoon. Mutta jos joukkueiden maaliero onkin sama, niin voittaja on se, joka on tehnyt enemmän maaleja vierasottelussa. Mikäli sekään ei ratkaise voittajaa, niin sitten pelataan jatkoaika, ja vielä senkin jälkeen rankkarit, jotta saadaan voittaja julistettua. Liigan voittaja ratkaistaan yksiosaisessa finaaliottelussa.