Jalkapallojoukkue Manchester Unitedin tarina – rautatyöläisistä menetykseen

Manchester United on jalkapallojoukkue, jota voidaan kutsua Englannin menestyneimmäksi joukkueeksi voitetuilla mestaruuksilla mitattuna. Sillä on tähän päivään mennessä 41 erilaista mestaruutta, eikä tahti ole hidastunut.

Hieman historiaa

Manchester Unitedin tarina alkaa vuonna 1878 Manchesterissa, kun Newton Heathin rautatietyöläiset perustivat jalkapallojoukkueen. He pelasivat aluksi harrastuksena muiden kaupunkien rautatieläisiä vastaan, mutta into pelaamiseen kantoi niin, että joukkueesta tuli ammattilaisjoukkue vuonna 1885.

Englannin jalkapallon pääsarja perustettiin vuonna 1888, ja sitä laajennettiin vuonna 1892, jolloin Newton Heath hyväksyttiin mukaan. Joukkue putosi toisella pääsarjakaudellaan kakkosdivisioonaan, ja 1900-luvun alussa konkurssikin oli lähellä, kunnes paikallinen panimon omistaja pelasti seuran investoimalla siihen tuntuvan rahasumman ja saaden vastineeksi päätäntävaltaa.

Joukkue brändättiin uusiksi: vihreänkultaiset peliasut muutettiin punavalkoisiksi ja joukkueen nimi Manchester Unitediksi. Joukkueen lempinimeksi muokkaantui The Red Devils, Punaiset paholaiset, ja punainen paholainen esiintyy myös joukkueen vaakunassa. Punaisena hehkuu myös Manchester United kotipaita.

Elämää suuremmat managerit

Seuraavat vuosikymmenet Manchester Unitedin pelien taso vaihteli rajusti, ja se milloin putosi pääsarjasta, milloin kipusi sinne takaisin. Vuonna 1945 joukkueen manageriksi nimitettiin Matt Busby, joka otti aivan uuden otteen joukkueen luotsaamiseen.

Busby valitsi pelaajat henkilökohtaisesti ja piti harjoitukset itse. Joukkue koki nuorennusleikkauksen, ja sen keski-iäksi tuli 22. Busbyn johtamistapa osoittautui menestyksekkääksi, ja ManU nousi sekä kotimaan sarjassa että Euroopan Cupissa.

Tragedia iski vuonna 1958, kun kahdeksan joukkueen pelaajaa kuoli lento-onnettomuudessa joukkueen ollessa kotimatkalla vieraspelistä. Busby loukkaantui vakavasti, mutta palasi parannuttuaan manageriksi, jonka paikan jätti vasta vuonna 1969.

Alex Ferguson tuli punaisten paholaisten manageriksi vuonna 1986. Joukkueella oli takana rajuja nousuja, laskuja ja managereiden vaihdoksia. Vaikka Fergusonin alku oli kivikkoinen, hän onnistui muokkaamaan ManU:sta jälleen kärkijoukkueen.

Manchester Unitedin paras kausi tähän asti on 1998-1999, jolloin se voitti triplamestaruuden eli FA Cupin, Mestarien liigan ja Valioliigan. Alex Ferguson oli ManU:n managerina vuoteen 2013 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Fergusonin jälkeen managereina ovat toimineet David Moyes ja Louis van Gaal. Vuoden 2016 toukokuussa Jose Mourinho nimitettiin manageriksi kolmen vuoden sopimuksella.