Maailman maraton-tapahtumat

Kun juoksuharrastus alkaa kiinnostamaan aina vain enemmän, onkin luonnollista, että monen haaveena on osallistua maratonille mittelemään omaa kestävyyttään. Niitä järjestetään ympäri maailman, erilaisissa keliolosuhteissa paahtavasta helteestä hieman viileimpiin maisemiin.

Maratoniksi siis luokitellaan juoksumatka, jonka pituus on 42,195km, joka tulee Lontoon olympialaisten ajoissa, jolloin kuningatar Alexandra määräsi juoksun lähtöpaikaksi Windsorin linnan ja maaliksi stadionilla olevan kuninkaallisen aition. Tästä asti siis maraton-matka on ollut tämä, aiemmin maratonista puhuttiin kun juostiin 40km.

Suomen suosituin maraton on Helsinki City Run, joka kerää vuosittain tuhansia innokkaita juoksijoita paikalle. Se on Suomen suurin maraton ja Pohjoismaiden toiseksi suurin. Toiseksi parhaimmaksi MyNextRun-blogin lukijat äänestivät Kolin maisemiin sijoittuvan Vaarojen Maratonin ja kolmanneksi Espoon Rantamaratonin.

Maailman parhaimmiksi maratoneiksi on listattu mm. Lontoon maraton, joka juostaan keväisin, tarkemmin sanottua huhtikuussa. Moni muukin listalle päässyt on jossakin päin Eurooppaa, kuten syyskuinen Berliinin maraton tai kesäkuussa juostava Stockholm Marathon. Näistä suurin ja nopein on Berliinin, ja koska reitillä ei juuri korkeuseroja ole, on se myös nopein maraton, joka on tarjolla. Kisassa on nähty lukuisia maailmanennätyksiä.

Maailman suosituimpana maratonina pidetään marraskuista New York City Marathonia, joka on niin suosittu, etteivät sinne kaikki mahdu edes mukaan. Reitti kulkee niin Manhattanin, Bronxin, Brooklynin, Queensin kuin State Islandin halki ja kaupungin kadut ruuhkautuvat 40 000 juoksijan vallatessa kadut. Mukana voi bongata myös julkkiksiakin ja maratonia seuraa jopa kaksi miljoonaa katsojaa.