Miten hankkia sponsoreita urheilijana?

Me suomalaiset olemme vaatimatonta kansaa. Yleisesti ottaen vaatimattomuus on hyve jopa urheilijalle, sillä liika itsetyytyväisyys on usein kehityksen tiellä. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että hyviä, huipulle pyrkiviä urheilijoita on täällä Pohjolan perukoillakin valtava määrä. Näin ollen vaatimattomuus on laitettava aina silloin tällöin syrjään, jos haluaa saada sponsoreita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös urheilijan on osattava markkinoida ja tuoda itseään esille erilaisin keinoin. Vasta sitten tie todelliseksi huippu-urheilijaksi aukeaa, sillä valitettavasti ilman sponsoreita rahan tahkoaminen vie lupaavan urheilijan arjesta arvokasta treeniaikaa ja niin fyysisiä kuin henkisiä voimavarojakin. Mutta millä eri keinoin urheilija voi promota itseään vaikuttamatta turhan itseriittoiselta? Tässä kaksi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun.

Pyri olemaan paras – ja tuo se esille

Sponsoreita saavat vain lupaavat tai jo alansa huipulla olevat urheilijat. Pelkkä potentiaali voi joskus riittää sponsorisopimukseen varsinkin nuoremmilla urheilijalupauksilla, mutta tällöinkin nuoren on yleensä sekä tuotava omaa etevyyttään tietoisesti esille että osoitettava halukkuutensa kehittyä. Aikuisurheilija sitä vastoin ei voi enää luottaa pelkän potentiaalin ja motivaation tekevän vaikutuksen, sillä nuorempiakin lupauksia on tyrkyllä jonoksi asti. Erityisesti aikuisikään ehtineen urheilijan onkin usein tehtävä paljon enemmän raakaa työtä ja treenattava yksin itsensä huipulle ennen kuin sponsoreiden kiinnostus herää. Promotuotteet kannattaa laittaa jakoon vasta sitten, kun urheilija on todistanut etevyytensä esimerkiksi kilpailemalla ja saanut sponsoreiden huomion. Tässä mielessä urheilumaailma on hyvin erilainen kuin vaikkapa musiikkimaailma, jossa pelkkä hyvä demo voi riittää levytyssopimukseen.

Erotu joukosta

Sponsorisopimuksen hankkiminen on työlästä vielä senkin jälkeen, kun urheilija kiinnostaa sponsoreita. Työvoitto sekin, mutta kala ei ole vielä koukussa. Varsinkin ensimmäisen sponsorisopimuksen syntyminen edellyttää urheilullisten lahjojen lisäksi jotain muutakin jo pelkästään sen takia, että sponsoreilla voi olla täysin vastaavan tasoisia urheilijoita useampikin kiikarissaan. Tällöin pitää erottua joukosta parhaansa mukaan. Se taas voi tapahtua esimerkiksi laadukkaiden promotuotteiden avulla, joita muun muassa Axonprofil valmistaa niin yksilöurheilijoille kuin joukkueillekin. Mikä olisikaan parempi tapa tuoda itseä tai omaa joukkuetta esille kuin tyylikäs printattu huppari tai urheilupaita? Överiksi ei promotuotteiden kanssa kannata mennä, mutta joskus ne voivat olla juuri riittävä loppusysäys hyvän sponsorisopimuksen syntymiseen.