Näin perustat oman jalkapallojoukkueen!

Oletko koskaan harkinnut oman jalkapallojoukkueen perustamista? Vaikka moni lajin ystävä on varmasti haaveillut kirjaimellisesti ikiomasta joukkueesta, vain harva tulee tarttuneeksi tuumasta toimeen. Ajatus saattaa tuntua monimutkaiselta ja työläältä eikä käytännön asioista välttämättä ole tavan penkkiurheilijana kovinkaan hyvin perillä. Oman joukkueen perustaminen ei kuitenkaan ole mikään mahdoton rasti, joten seuraaviin vinkkeihin kannattaa tutustua, jos vain intoa riittää.

Kokonaan uusi seura vai mukaan jo toimivaan?

Uutta joukkuetta suunnitellessa kannattaa pohtia tarkkaan, olisiko sillä mahdollisuutta liittyä jo toimivaan jalkapalloseuraan. Olemassa olevan seuran riveihin liittymällä säästää kustannuksissa huomattavasti verrattuna siihen, että perustaisi oman yhden joukkueen seuran. Jos lähistöllä toimivaan seuraan ei syystä tai toisesta ole mahdollista liittyä, on myös oman seuran perustaminen mahdollista. Prosessiin liittyvistä käytännön asioista löytyy tietoa Suomen Palloliiton nettisivuilta.

Mistä rahaa toimintaan?

Raha on joukkueelle kuin joukkueelle tarpeen ja aivan erityisesti sille on käyttöä alkuvaiheessa. Varojen kerääminen ei kuitenkaan aina ole aivan yksinkertaista. Siksi moni jalkapalloseura ja -joukkue myykin erilaisia tuotteita toimintansa rahoittamiseksi sen sijaan, että alkaisi käydä paperisotaa rahankeräysluvan saadakseen.

Myytävät tavarat voivat olla mitä tahansa aina vessapaperista ilotulitteisiin ja karkkeihin, mutta persoonallisinta myytävää ovat taatusti joukkueen omat fanituotteet. Mikä parasta, joukkueen omissa väreissä kannustava yleisö tuo todellista urheilujuhlan tuntua myös aloittelevan joukkueen peleihin. Miltä kuulostaisivat vaikkapa joukkueen logolla varustetut tekstiilit esimerkiksi hupparit tai lippikset? Tällaiset tuotteet sopivat niin myytäviksi kuin vaikkapa arpajaisvoitoiksikin – urheiluseura saa järjestää niin sanottuja pienarpajaisia ilman rahankeräyslupaa.

Yhteishenkeä joukkueeseen!

Aloittelevassa joukkueessa kaikki pelaajat eivät välttämättä tunne toisiaan kovin hyvin ja tiiminä toimiminen voi muutenkin olla suhteellisen uutta. Tällaisessa tilanteessa yhteishengen kasvattaminen on äärimmäisen tärkeää. Kaikille joukkueen jäsenille pitäisi saada luotua yhdessä pelaamisesta ja yhteen hiileen puhaltamisesta positiivinen kuva ja tavoittelemisen arvoinen lopputulos. Mukava yhteinen tekeminen myös pelikenttien ulkopuolella on omiaan lisäämään joukkuehenkeä, mutta myöskään pienten yksityiskohtien vaikutusta ei pidä aliarvioida. Siksi joukkueen omat printtituotteet nousevat tässäkin tärkeään rooliin: omalla logolla koristellut pelipaidat ja muut tuotteet saavat pelaajan tuntemaan itsensä ja joukkueensa todellisiksi mestareiksi!