Purjehdus

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa, lauloi Lasse Mårtenson 80-luvun lopussa. Ja näihin sanoivat varmaan yhtyvät lukuisat purjehtijat Suomessa kuin maailmallakin. Purjehdusta on aina hieman pidetty juppilajina Suomessa ja närkästystä aiheuttaneet nämä wannabe-purjehtijat, jotka ajelevat purjeet alhaalla moottoreilla, vaikka sääolot sallisivat edetä juuri niin kuin purjehduksessa on ideana eli tuulen voimalla.

Purjeveneen purje on suunniteltu niin, että siiven muotoisena ilmavirta pystyy kulkemaan purjeen pinnalla aiheuttaen painetta purjeeseen ja yhdessä kölin kanssa se kuljettaa venettä eteenpäin. Myötätuulessa ilmavirta kuljettaa venettä eteenpäin kun purjeet levitetään tuulta vastaan.

Purjeveneitä on käytetty historian saatossa kauan. Ennen moottorin keksimistä purjeet ja soutaminen olivat ainoita etenemismahdollisuuksia avomerellä. Tosin, ensimmäisissä purjealuksissa oli se vika, ettei vene kyennyt etenemään vastatuuleen koska purjeet olivat pelkästään myötätuuleen sopivia. Myöhemmin tekniikkaa kehittämällä saatiin myös sivuvastaisessa tuulessa toimivat veneet aikaiseksi.

Suomen rannikkoalueilla on tavattu purjehtia vapaa-aikana aina 1800-luvun puolivälistä asti, jolloin ensimmäiset pursiseurat perustettiin. Nykyään on paljon näitä ns. matkapurjehtijia, sekä niitä, jotka kilpailevat purjehduksen eri lajeissa.