Tour de France

Tour de France on yksi maantiepyöräilyn suurista kilpailuista, joita vuoden aikana järjestetään. Ensimmäinen kisa käytiin vuonna 1918, ja sota-aikaa lukuun ottamatta se on pidetty lähes joka vuosi. Kisa on pitkä, kokonaispituus on vaihdellut viime vuosina 3000 ja 4000 kilometrin väliltä. Kisasta tekee rankan se, että osa pyöräilystä kulkee Pyreneiden ja Alppien läpi. Kisan aikana nähdään niin yhteislähtöjä kuin aika-ajoetappeja, jolloin kisaaja kisaa vain ja ainoastaan kelloa vastaan henkilökohtaisena kisana ja nämä etapit ovatkin edesauttaneet monet ajajat koko kisan voittoon.

Pärjätäkseen Ranskan ympäriajossa on oltava todella lahjakas pyöräilyssä. Tässä rankassa kisassa tarvitaan niin fyysistä kuin psyykkistäkin jaksamista. Ei riitä että on hyvä vain yhteisillä pätkillä, vaan kovuutta tarvitaan myös aikaetappeihin. Kisassa jaetaan pyöräilijöiden pidettäväksi erivärisiä paitoja, jotka kertovat muille kunkin kisaajan suorituksista. Kokonaiskisan johtajalla on keltainen paita, parhaalla mäkiajajalla punapilkullinen, kirimiehellä vihreä ja parhaimmalla nuorella valkoinen.

Tour de France on myös yksi vedonlyönnin kohteista. Kisa käydään tänä vuonna alkaen heinäkuun viides päivä ja päättyy 27. Ajankohdan tullessa lähemmäksi se otetaan myös paremmin vedonlyönnin listoille, tällä hetkellä vetoa voi jo alustavasti lyödä kisan voittajasta. Viime vuoden voittaja Chris Froome lähtee tämänkin vuoden kisaan ennakkosuosikkina Vincenzo Nibalin sekä Nairo Quintanan jakaessa vedonlyönnin kakkossijaa Betssonilla. Maantiepyöräilykausi ei ole vielä kunnolla päässyt alkuun, jotta voisi nähdä tuleeko Froomella olemaan haastajia tällä kuluvalla kaudella.

Tourin kaikkien aikojen paras kisaaja on ollut Lance Armstrong, joka sai seitsemän Tourin voittoa, mutta menetti kaikki voittonsa jäätyään kiinni dopingin käytöstä. Muita menestyjiä ovat olleet Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain sekä Bernard Hinault. Viime vuosien voittajat tulevat Isosta-Britanniasta, Chris Froome sekä Bradley Wiggins.