Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race on suuri purjehduskisa, joka järjestetään joka kolmas vuosi. Reitti kiertää koko maapallon, alkaen tänä vuonna Alicantesta, Espanjasta lokakuun 4. päivä ja kiertää aina Etelä-Afrikan ja Kiinan kautta Uuteen-Seelantiin, sieltä Brasilian kautta USA:han, takaisin Eurooppaan ja viimeinen etappi on Ruotsissa, Göteborgissa kesäkuun 27.päivä. Matkan aikana taivalletaan merellä yli 38 tuhatta merimailia, joka tekee kilometreinä 71,745km.

Ensimmäinen kisa järjestettiin vuonna 1973 nimellä Whitbread Round the World Race, ja oli ensimmäinen lajissaan. Reitissä on vuosien aikana ollut muutoksia, mutta pääpiirteittäin lähtö tapahtuu aina Euroopasta, ja matkaa tehdään itää kohti. Ensimmäiset kisat olivat tasoituskilpailuja erilaisille purjeveneille, mutta nyttemmin kisa on pistekilpailu samankokoisille ja – tyyppisille venekunnille.

Kisaan on tähän mennessä ilmoittanut viisi venekuntaa ympäri maailman, ja mukana on niin miesjoukkueita kuin pelkistä naisista koostuva Team SCA Ocean racing, vaikka käytettävä veneluokka VO70 ei olekaan naisille se kaikista helpoin. Kisassa on totuttu näkemään kovia miehistöjä, eikä tämäkään vuosi tuo poikkeusta. Ian Walker, Ison-Britannian menestynein purjehtija (kahdesti hopeaa olympialaisissa) palaa kipparoimaan Abu Dhabi Ocean Racing-tiimiä. Viimeksi he sijoittuivat viidenneksi, kisan voitti Groupama sailing team.

Kisassa on ollut mukana myös suomalaisia venekuntia, ja parhaiten kisassa pärjäsi kaudella 1993–1994 Markus Mustelin tiimi Intrum Justitia, sijoituksenaan toinen sija W60-luokassa. Myös kaudella 1985–1986 Fazer Finland kipparinaan Michael “Mikki” Berner pärjäsi hyvin ollen kokonaiskisan kolmas.