Wimbledon

Tennis, Lontoo ja suuri tapahtuma. Maailman vanhin ja kaikista arvostetuin tennisturnaus, joka on järjestetty jo vuodesta 1877. Aluksi mukana oli vain miehiä, jotka pelasivat kaksinpeliä. Muutaman vuoden jälkeen 1884 turnaukseen lisättiin naisten kaksinpeli ja miesten nelinpeli. Sitten turnausta kehitettiin edelleen ja mukaan tuli naisten nelinpeli sekä sekanelinpeli, tämä tapahtuen vuonna 1913. Televisiosta sai ensimmäisen kerran seurata turnausta vuonna 1937, mutta Suomessa vasta vuonna 1961. Aivan ensimmäinen turnausvoittaja oli nimeltään Spencer Gore, joka oli kotoisin Iso-Britanniasta. Vuoteen 1968 saakka Wimbledonin turnaus oli amatööriturnaus, mutta sitten tuli muutos, jonka myötä siirryttiin avoimiin turnauksiin. Britit eivät ole pahemmin menestyneet viimeisten vuosikymmenien aikana.

Itse kaksinpelin pääsarjaan pääsee pelaamaan 128 pelaajaa. Heidät asetetaan ns. kaavioihin, joissa määrätään mahdolliselle seuraavalle kierrokselle tuleva vastustaja. Joka kierroksen häviäjä putoaa, ja kierroksen voittaja pelaa kaavion mukaista voittajaa vastaan seuraavalla kierroksella. Turnaus etenee siten, että toisella kierroksella pelaa 64 pelaajaa ja kolmannella 32. Näistä 16 pelaajaa etenee neljännelle kierrokselle ja sitä kutsutaan myös neljännesvälieräksi. Tämän jälkeen tulee puolivälierä 8 pelaajan voimin ja itse välieriin etenee 4 pelaajaa. Finaalissa pelaavat oman kaavionsa voittaneet pelaajat.

Pohjoismaita ajatellen tulee Wimbledonista ensimmäisenä mieleen Björn Borg, joka on voittanut Roger Federerin kanssa eniten peräkkäisiä miesten tennispelejä kaksinpeleissä sitten vuoden 1922. He ovat molemmat voittaneet viisi peliä peräkkäin.